Tänään valmistimme erilaisia vuokaruokia ja taas kokosimme ruoat buffetvaunuun. Vaunujen käyttäminen on minulle tuttua ja gn-astioiden mitoitukset myöskin. Meidän ryhmä valmisti kana-pastavuokaa. Siinä keitettiin pasta ja paistettiin kana, maustettiin ja sekoitettiin keskenään vuokaan. Lopulta päälle kerma ja juustoraaste. Vuoasta tuli hyvää. Aika tuttua kotiruokaa mitä kotonakin teen usein. Kiva päivä ja hyviä ruokia! Ennakkotehtävissä opin uusia asioita perunoista ja niiden eri lajikkeista.
Perunan c-vitamiinipitoisuus pienenee yli tunnin kestävässä
lämpösäilytyksessä.
Solaniinia on kaikissa perunakasvin maanpäällisissä osissa, etenkin
lehdissä ja marjoissa. Jos mukulat joutuvat kesken kasvukauden maan päälle ja
tulevat valon vaikutuksesta vihreiksi, nekin muuttuvat solaniinipitoisiksi.
Perunoita säilytetään kuivassa ja viileässä. Lämpötila on 3-4 astetta.
Perunat voidaan jakaa kiinteiksi ja jauhoisiksi perunoiksi.
1.
Asterix= Jauhoinen yleisperuna. Ei tummu raakana
eikä keitettynä. Sopii ranskalaisten valmistukseen ja perunamuussiin
2. Bintje=
Kiinteämaltoinen peruna,
3. Rosamunda=
Jauhoinen peruna, sopii uuniperunaksi, muussiperunaksi
4. Sabina=
Jauhoinen yleisperuna, sopii yleisperunaksi ja ranskalaisiin
5. Siikli=
kiinteämaltoinen peruna
6. Van
gogh= jauhoinen yleisperuna
7.
Blue kongo= raakan peruna on tumman violettia,
keitettynä sinertävää. jauhoinen peruna
Millaisia perunaruokia ravintoloissa tarjoillaan: perunapyree,
hasselbackan perunat, uuniperunat, kermaperunat, duchesse-perunat,
Maa-artisokan voi pestä huolellisesti tai kuoria ennen kypsentämistä.
Usein siitä tehdään sosekeittoa.
Bataattia voi valmistaa melko lailla samalla tavalla kuin perunaa.
Jauhelihaa voidaan tehdä naudan-, sian- ja broilerin lihasta. Se
pilaantuu helposti, koska jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja lihaan sekoittuu
ilmaa ja pieneliöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti