Kauan odotettu lihapäivä! Harmillista vaan, että meidän ryhmän hommana oli tehdä aura-porkkanasalaattia. Resepti oli erittäin erikoinen, en ollut koskaan aiemmin kuullut vastaavasta. Lopputulos oli iha hyvä, jos olisi ollut tuoreita porkkanoita olisi ollut vielä parempi. "Salaatin" tekeminen ei ollut haastavaa. Sen tehtyä oli aikaa seurata muiden touhuja liharuokien parissa. Lempilihaani oli sousvide kypsennetty. Oli mielenkiintoista maistella erilaisia lihoja ja eri tavoin valmistettuja. Olisin halunnut päästä tekemään jotain lihajuttua niin olisi oppinut enemmän.
-
Miten tunnistat raakakypsyneen lihan?
Raakakypsyneen
lihan tunnistaa mureudesta, väristä ja hapahkosta hajusta.
-
Vertaile naudan sisä- ja ulkofileen eroja
(fyysisesti / käyttötarkoitus)?
Sisäfile on
mureampaa. Ulkofileestä leikataan usein pihvejä tai se paistetaan koonaisena
uunissa. Ulkofileen pinnassa on sitkeä kalvo mikä tulee poistaa ennen
valmistamista. Sisäfileestä tehdään erilaisia pihvejä. Se on kooltaan pienempi.
-
-
Minkä kokoinen pihvin annoksessa tulee olla?
130-150g
-
Miten kokonaisia fileitä tulee käsitellä ennen
käyttöä?
Poistaa
ulkopinnassa oleva sitkeä kalvo
-
Mitä tulee huomioida pihvien paistamisessa?
Liha täytyy pitää
huoneenlämmössä ennen paistamista ,ettei se ole jääkaappikylmää, näinollen ne
kypsyvät tasaisemmin ja pannu ei jäähdy. Pannun täytyy olla kuuma. Kun pintaan
nousee nestettä, on aika kääntää pihvi. Kun ne on paistettu haluttuun
kypsyysasteeseen, folion alle vetäytymään.
-
Millainen tulee olla pihvin / fileen
sisälämpötila silloin kun se on ”medium”?
65-68 astetta
-
Mitä ovat 1) chateau briand, leikataan
sisäfileen paksuimmasta kohdasta, jätetään sisältä raa aksi, tarjoillaan paahdettujen yrttien ja
perunoiden kanssa 2) coeur de file , kokonaisena paistettu naudan sisäfilee,
kermaperunoita ja valkosipulimaustevoita 3) tournedos, Naudan
sisäfileen keskiosan molemmilta puolilta saatava korkea ja hieman kapeneva
pihvi 4) filet mognon, Pieni pihvi naudan sisäfileen kapenevasta
päästä. Annoksessa 2-3 kpl Flambeerata Liekittää ruokaa vahvalla
alkoholijuomalla 5) entrecote?, Toiselta
nimeltään välikyljys. Naudan ulkofileen jatkeesta eli ruhon etupäästä leikattua
runsasrasvaista lihaa. Käytetään yleensä pihveiksi leikattuna
-
Mitä tarkoittaa a) freesaaminen, b) al dente, c) flambeerata, liekittää d) garnityyri,
koristee)gratinoida, kuorruttaa ruoan pinta, esim juustolla
-
Kerro miten tehdään a )yksinkertainen paneeraus,
muna ja korppujauho b) kaksinkertainen leivittäminen, jauho, muna, korppujauho
-
Miten valmistat 1) sveitsileikkeen, Perinteinen
seitsinleike valmistetaan usein leivitetystä vasikan sisäpaistista tai
porsaanlihasta. Leike täytetään savukinkulla ja emmentaljuustolla.
Perinteisesti leike tarjoillaan perunamuusin ja herneiden kera. 2) oskarinleikkeen, Leike valmistetaan perinteisesti
vasikanlihasta, ja lisäkkeenä tarjoillaan parsatankoja, hummeria ja tryffeliä.
Annos viimeistellään perinteisesti choron-kastikkeella, joka on tomaattinen ja
rakuunalla maustettu. Annoksessa voi olla myös katkarapuja. 3)
holsteininleikkeen, päällä paistettu muna, anjovis ja kapris 4) mitä muita
leikkeitä tiedät? wieninleike, metsästäjänleike, hawajinleike
-
Luettele ainakin 4 erilaista (erinimistä)
pihviruokaa ja kerro kuinka ne valmistetaan?
pippuripihvi,
lehtipihvi, ulkofileepihvi, sisäfileepihvi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti