1 Chef-tiimi
Chef-ryhmä toimii keittiön esimiehinä vuoron ajan. He
vastaavat omavalvonnan toteuttamisesta vuorossaan. Chefit tarkistavat kaikkien
työvuorossa olevien asianmukaisen keittiövaatetuksen. Chefit hakevat varastosta
tilatut raaka-aineet ja suorittavat asianmukaisen vastaanottotarkastuksen
niille varmistaen, että raaka-aineiden määrä ja laatu vastaavat tilattua.
Työvuoron alussa chefit huolehtivat keittiön päivittäisessä puhtaanapidossa
tarvittavat laitteet ja välineet Catering Studioon alakerran siivouskeskuksesta
(pyykit koneesta, pyyhkeiden kostuttaminen, siivousvaunujen varustaminen ja
tuominen Catering Studion siivoushuoneeseen).
Chefit valvovat, että ryhmät vievät siivouksen jälkeen likaiset
välineet, mikrokuitupyyhkeet ja mopit siivousvaunulla alakerran siivouskeskukseen.
Mopit, teräväkuivaimet, muoviastiat, harjat ym. pestään pesuautomaatissa.
Likaiset mikrokuitupyyhkeet, tasomopit ja safetymopit pestään ohjeiden
mukaisesti. Pesukoneiden ja kuivausrummun nukkasihdit puhdistetaan käytön
jälkeen. Siivouskeskuksen loppusiivouksesta vastaa tarjoilu- ja salitiimi.
Chefit tekevät lopputarkastuksen vuoron päätteeksi ja kuittaavat
tarkistuslistan.
Astiapyyhkeet laitetaan kuivumaan ja pesulaan menevä pyykki
laitetaan pyykkipussiin. Chefit huolehtivat tähderuokien pakkaamisesta. Chef-ryhmä tarkastaa työvuoron päätteeksi, että
jokainen ryhmä on huolehtinut omista jälkitöistään. Chefit antavat luvan
poistua työvuorosta sitten, kun kaikkien ryhmien jälkityöt on asianmukaisesti
hoidettu ja tarkistuslistan kohteet on käyty läpi. Chefit myös tarkistavat,
että kaikki koneet ja laitteet ovat sammutettu sekä päävirtakytkin käännetty
pois päältä vuoron päättyessä. Poikkeuksena tästä ovat uunit, joissa on pesu
kesken. Ne ajastetaan tarvittaessa ”munakellokytkimillä”, jolloin päävirran voi
kytkeä pois päältä.
2 Taso- ja uunitiimi
Tämä ryhmä vastaa kaikkien Catering Studioiden pöytä-, taso-
ja pystypintojen puhdistamisesta. Kohteita ovat mm. työtasot, laatikostot,
hyllyt, seinäkaakelit jne. Kylmälaitteet, kuten kylmiöt ja jäähdytyskaappi
järjestetään, hyllyt ja ovet puhdistetaan ohjeiden mukaisesti. Vetolaatikostot
puhdistetaan sisältä ja ulkoa. Jäljelle jääneet raaka-aineet pakataan
asianmukaisesti fifo-periaatteen mukaisesti seuraavaa käyttökertaa varten.
Tuotteiden päiväykset, avaamismerkinnät ym. tarkistetaan ajantasaisiksi. Kaikki
ovet ja ovenkahvat sekä käsienpesualtaat ja niiden ympäristö puhdistetaan
lopuksi. Tiimi vastaa myös SCC:n pesuohjelmien käynnistämisestä (ajastus
tarvittaessa munakelloilla) ja VCC:n puhdistaminen sisä- ja ulkopuolelta sekä
SCC:n puhdistamisesta ulkopuolelta jalustoineen. Koneiden tiivisteiden huolellinen
puhdistaminen ja kuivaaminen on tärkeää muistaa. VCC:n kannet jätetään auki.
Hellat puhdistetaan. Puhdistamisessa voi tarvittaessa käyttää myös neutraalia
pesuainetta. Tiimi huolehtii myös keittopatojen, salamanterin, mikrojen ja
rasvakeittimen sekä kahvinkeittimien puhdistamisesta.
3 Astianpesutiimi
Astianpesuryhmä vastaa koneellisesta astianpesusta. Astiat
pestään ja niiden annetaan kuivua astiakoreissa. Kuivat astiat viedään omille
säilytyspaikoilleen. Huom! Aterimet ja lasit kuivataan/kiillotetaan ja viedään
omille paikoilleen. Eri astiasarjoja säilytetään eri varastoissa, esimerkiksi
kaikki Steelite-astiat ovat baarin varastossa ja Villeroy & Boch –astiastot 2. keittiön kaapeissa.
Astianpesuhuone puhdistetaan huolellisesti. Astianpesukoneiden irtoavat osat
pestään, kone pestään sisäpuolelta ja laitetaan huuhteluohjelma käytiin.
Koneista tyhjennetään vesi ja virrat katkaistaan. Astianpeuskoneet puhdistetaan
ulkopuolelta tasomopilla ja mikrokuituliinalla. Pöytätasot ja hyllyt pestään.
Irtolika ja roiskeet puhdistetaan myös seinäkaakeleista, erityisesti
astianpesukoneen takaa. Lattia ja lattiakaivo puhdistetaan yhteistyössä
lattiatiimin kanssa. Astiapyyhkeet laitetaan kuivumaan siivoushuoneen
telineeseen ja likaiset pyyhkeet laitetaan pyykkiin. Puhtaita astiapyyhkeitä
säilytetään liinavaatekaapissa salin puolella. Lopuksi käännetään takaseinällä
olevien vesihanojen sekä esipesuletkun sulut kiinni.
4 Jätehuolto- ja lattiatiimi
Jätehuolto hoidetaan, kun jätteitä ei enää keittiössä synny.
Jätepussit ja muut jätteet kerätään kaikista roskiksista ja viedään ne
lajitteluohjeiden mukaisesti pihalle omiin keräysastioihinsa. Biojätteet
viedään Campusravitan astianpesuosastolla sijaitsevaan jätemyllyyn. Kaikki
jäteastiat puhdistetaan asianmukaisesti (mikrokuituliinoilla tai pestään
alakerran siivouskeskuksen välinekoneella tai viimeiseksi keittiön
astianpesukoneessa) ja jäteastioihin laitetaan uudet roska- ja biojätepussit.
Catering Studion siivoushuone puhdistetaan (hyllyt pyyhitään
ja järjestetään, allas puhdistetaan, lattia pestään). Lattiakaivot
puhdistetaan, irtoroskat poistetaan ja kaivot pestään lattiakaivoharjalla ja
höyrypuhdistuslaitteella. Viimeiseksi pestään lattia yhdistelmäkoneella. Kaikki
nurkat ja katvealueet, jonne koneella ei päästä, puhdistetaan mopeilla/
suihkupuhdistuslaitteella sekä kuivataan tarvittaessa teräväkuivaimella.
5 Salitiimi
Ryhmä vastaa teeman mukaisesta kattamisesta ja tarjoilusta
työvuoron aikana. Tarjoiluun liittyvät tehtävät (tarjoilutavat,
tarjoilujärjestys yms.) sovitaan työvuoron alussa. Jälkitöihin kuuluvat
ruokailutilan puhdistaminen; (teoriatila/ravintolasali) ruokapöydät, tuolit,
buffet-vaunut, tasot ja pystypinnat, kaikkien ovien ja ovenkahvojen
puhdistaminen (heiluriovet, varastojen ovet…), varastojen kunnostaminen sekä
baarin puhdistaminen. Baarin astianpesukone tyhjennetään sekä puhdistetaan
päältä ja sisältä. Tasot pyyhitään, roskikset tyhjennetään ja puhdistetaan ja tavarat
laitetaan omille paikoilleen.
Aterimien ja lasien kiillottaminen tehdään yhdessä
astianpesuryhmän kanssa. Lattian puhdistaminen irtoroskista ja pesu
yhdistelmäkoneella tehdään lopuksi.
Vaunut viedään siivouskeskukseen. Välineet laitetaan pesuun,
väline- ja pyykkikoneeseen ohjeiden mukaisesti. Siivousvaunut puhdistetaan
mikrokuituliinoilla, samoin moppien varret. Vaunut kootaan valmiiksi seuraavaa
kertaa varten puhtaalle puolelle. Salitiimi huolehtii alakerran siivouskeskuksen loppusiivouksesta (pesukoneiden ja
kuivausrummun ritilöiden puhdistus, vaunujen puhdistus, tasojen puhdistus,
lattianpesu, roskiksen tyhjentäminen jne) sekä somistevaraston siisteydestä.
Vaikka toimenkuvat on jaettu vastuualueisiin, niin töitä
tehdään ”ammatillisen osaamisen ja kaveria ei jätetä – periaatteilla”. Tämä
kannattaa selvittää opiskelijoille heti alussa, koska jälkityöt eivät koskaan
jakaudu niin tasaisesti ryhmien kesken.
Jokainen ruoanvalmistaja pesee aina itse työlautansa,
veitsensä, paistinpannunsa ja kaikki mahdolliset koneet ja laitteet, joita
esivalmistuksessa on tarvittu (mise en
place). Ryhmät hoitavat myös ruoan
esillelaittovaiheessa syntyvät patatiskit, joita ei ennen ruokailua ehditä
pestä.
Kun ryhmät ovat saaneet omat työnsä tehtyä, he auttavat
muita ryhmiä. Kaikki poistuvat samaan aikaan, kun tilat ovat kunnossa ja
chef-tiimi/ohjaava opettaja antavat luvan poistua. Chef-tiimi kirjaa ylös, jos
joku poistuu ennen kuin jälkityöt on hoidettu ja antaa tämän listan
opettajalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti